Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

21.11.2022

Zakladatel sítě očních klinik a uznávaný oční chirurg Pavel Stodůlka, je známý nejen v Česku, ale i ve světě jako inovátor v oblasti oftalmologie. O víkendu v Římě převzal cenu profesora Emilia Campose. Jak sám řekl, ocenění pro něj má zvláštní význam.

Pavel Stodůlka je autorem mnoha nových operačních metod a postupů, stejně tak se podílí na vývoji nových laserů a operačních nástrojů pro oftalmologii. Na svém kontě, coby očního chirurga, má mnoho evropských, ale i světových prvenství v operacích očí. Pro své kolegy z oční medicíny často přednáší na vzdělávacích kongresech po celém světě. Za svůj přínos pro inovace v oftalmologii obdržel o víkendu 19. až 20. listopadu 2022 v Římě uznání z rukou prezidenta Italské oftalmologické společnosti Matteo Piovella. Cena pro něj má hlubší význam. Jak sám zmínil v děkovném projevu při přebírání ocenění: “Ukazuje, jak životní události probíhají často v kruzích. Poprvé jsem se seznámil s oftalmologií na měsíční studentské stáži v italské Bologni na oční klinice v nemocnici Santa Orsola Malpighi, která je součástí Boloňské univerzity, nejstarší univerzity v západním světě. Tehdy tam byl přednostou oční kliniky prof. Emilio Campos. Po 30 letech jsem nyní obdržel cenu za inovace v oftalmologii nosící jeho jméno. A kruh se uzavírá.”

Při příležitosti předávání ocenění se Stodůlka podělil o prezentaci k nové operační metodě centrace kapsulotomie, kterou objevili při práci s Capsulaserem. Na vzniku nového typu laseru se podílela oční klinika Gemini a primář Stodůlka s týmem provedli také první operace. Capsulaser je dnes již používán od Evropy až po Austrálii. 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky