Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

2.5.2023

Oční chirurg Pavel Stodůlka Stodůlka se v rozhovoru zaměřil na téma oční chirurgie a problémy s viděním. Odborník na operace a léčbu různých očních vad se stal prvním očním chirurgem na světě, který dokázal vrátit zrak pacientovi po 58 letech slepoty.

Zrak je pro kvalitu života zásadní, bez něj si mnozí život ani nedovedou představit. Naše oči ale mohou trápit různé nepříjemnosti, které nás přivádějí do ordinací očních lékařů. Naštěstí je česká oční chirurgie světovou špičkou, což potvrzují i tisíce spokojených pacientů.

Primář Stodůlka v rozhovoru vysvětluje, že k vidění potřebujeme nejen oči, ale také mozek. Tyto dva orgány musí dokonale spolupracovat, abychom mohli vidět. Také popisuje, že ohnisko v oku je místem, kde se světlo soustředí. K tomu, aby se světlo dostalo na sítnici a vyvolalo zrakový vjem, je zapotřebí zakřivená vrstva pokrývající přední část oka – rohovka. Laserová operace očí spočívá v odstranění části rohovky, čímž se korigují dioptrie. Moderní lasery jsou schopny odstranit jednu dioptrii za jednu a půl sekundy a umístit na rohovku až tisíc laserových bodů za sekundu.

Nejčastěji se však provádí operace šedého zákalu, kdy je odstraněna zakalená lidská čočka,  která brání průchodu světla do oka. Ta je poté nahrazena čočkou umělou. V Česku si ročně nechá odstranit šedý zákal až 100 tisíc pacientů.    

Poslechněte si audio nahrávku rozhovoru, kde se dále oční chirurg rozpovídal o zeleném zákalu, transplantaci rohovky, tkáňové bance a dalším.

Podcast Neklepat!

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky