Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

13.7.2023

Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini se zúčastnil nedávného sjezdu British Society for Refractive Surgery (Britská společnost pro refrakční chirurgii). Přednášel zde o svých dlouhodobých zkušenostech s fakickou presbyopickou čočkou.

Tato inovativní čočka, kterou primář Stodůlka jako první na světě implantoval v roce 2014, vyvolala živou diskuzi a obdržela velmi pozitivní ohlasy.

Primář Pavel Stodůlka se věnuje refrakční a kataraktové chirurgii již desítky let. Na sjezdu BSRS měl příležitost představit svou několikaletou praxi s fakickou presbyopickou čočkou, která se ukázala jako revoluční řešení pro pacienty trpící presbyopií. 

Presbyopie, neboli vetchozrakost, je oční vadou, která se vyskytuje u pacientů vyššího věku. Obvykle se projevuje zhoršeným ostřením na krátkou vzdálenost. Člověk s vetchozrakostí má tendenci oddalovat text dál od očí. Lidově se tato vada nazývá také jako nemoc krátkých rukou”.

Odborně nazývaná fakická difrakční čočka řeší vetchozrakost a zbavuje lidi brýlí na čtení. Ta se hojně objevuje u lidí starších 40 let. „V minulosti se tato vada řešila výměnou oční čočky za umělou. Tzv. fakická zadněkomorová čočka, která na sobě nese difrakční optiku, umožňuje v oku zanechat původní čočku. Implantovaná čočka koriguje vadu vidění do dálky a difrakční optika pomáhá pacientovi se čtením a viděním na blízko,“ popsal Pavel Stodůlka.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky