Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

13.8.2021

Mezi lidmi kolují mnohá přísloví a rčení, která souvisí s očima či se zrakem. Co je na nich pravdy a jak je vysvětlují lékaři oční kliniky Gemini? Může například oko skutečně vypadnout z důlku?

Sejde z očí, sejde z mysli

To, co se dá nazvat pořekadlem z dob minulých, dnes potvrzují neurovědci a moderní medicína. Lidé totiž nevidí očima, ale mozkem. Oko slouží pro příjem zrakových vjemů, ale skutečné zpracování toho, co vidíme, se odehrává až v mozku. Zpracování obrazu probíhá na sítnici a odtud se posílá do mozku. Informace jsou filtrovány. V podstatě se jedná o nestálou aktualizaci již viděného.”O tom mohou vyprávět například hospodyňky. Pokud stále stejné prostředí vídají denně, mohou předpokládat, že je doma uklizeno. Případných nedostatků si všimnou, až když na danou věc zaměří pozornost. Jde o tzv. funkční slepotu,“ vysvětlil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. Na tomto principu stojí úspěch slavných iluzionistů, kteří staví své triky na upoutání pozornosti diváků.

Jíst očima

Informace o světě člověk získává skrze smysly, přitom až 80 procent zrakem. Z důvodu přežití mozek stále vyhodnocuje, zda potrava, kterou se živočich chystá sníst, není jedovatá a nebezpečná. „O důležitosti barevnosti potravin vědí své i výrobci cukrovinek a jiných laskomin – které jsou zpravidla pestrobarevné, což oko zaujme. V tomto kontextu je zajímavé, že příroda nezaostává, protože vitamíny, které oči potřebují ke své výživě, jsou obsaženy v zelenině a ovoci výrazných barev, jako jsou žlutá, červená, modrá a samozřejmě zelená,“ uvedla Kateřina Klimešová, lékařka zlínské oční kliniky Gemini.

Oči jako takové lze označit za “jedlíky”. Spotřebují významný podíl vitamínů a minerálů přijatých z potravy. „Na kvalitu zraku má vliv zdravý životní styl, zejména složení stravy, která by měla být co nejpestřejší, bohatá na vitamíny a minerály. Pro oči jsou významnými potravinami například vejce, mořské ryby, dále kukuřice, sója, borůvky, česnek, rajčata, ořechy, semínka a hlavně olivový olej. V Evropě prozatím nejsou tolik známy prospěšné účinky kurkumy na lidské zdraví. Je prokázáno, že kromě velmi pozitivního vlivu na zrak má také protinádorový efekt,“ vyjmenoval Pavel Stodůlka.

Aby ti nevypadly oči z důlku

Z pohledu lékařů se toto rčení neopírá o pravdivé základy: „Oči jsou napevno spojeny s mozkem pomocí zrakového nervu. Tedy kdybychom neměli ‚důlky‘, vypadáme jako hlemýždi a máme ‚oči na stopkách‘. Kromě toho, aby se oči mohly v důlcích otáčet, jsou spojeny s lebkou vazy a okohybnými svaly,“ popsala Kateřina Klimešová.

Řekneme si to z očí do očí

Je vědecky potvrzeno, že lidé při lhaní mají potíže udržet oční kontakt. „Zkušenější lháři však umějí pohled do očí opětovat. Zjistilo se ale, že takoví lidé mrkají mnohem méně než v přirozené situaci, patrně aby nebyli odhaleni při lži. Poté, co dokončí nepravdivou výpověď, mrkají zase naopak mnohem víc. I v takovém případě je však potřeba umět rozlišovat, protože je řada nemocí, které způsobují sníženou frekvenci mrkání například u onemocnění štítné žlázy,“ řekl Pavel Stodůlka.

Spát na jedno oko

Lidské oko je takřka neustále v pohybu a to i během spánku: „Oči pod zavřenými víčky neustále vykonávají koordinované pohyby. V takzvané NREM fázi spánku se jedná jen o pomalé valivé pohyby, v REM fázi spánku jsou typické rychlé pohyby očí. Pravidelné střídání těchto spánkových cyklů je důležité pro dostatečnou regeneraci oka po celodenní námaze. Čím méně je světla v místnosti, kde spíme, tím je spánek hlubší, a tedy účinnější,“ doporučil Pavel Stodůlka.

S nekvalitním spánkem mohou souviset i různé spánkové poruchy, například spánek s otevřenýma očima. To je nejen nepříjemné, ale dokonce i nebezpečné onemocnění. „Pokud je oko ve spánku otevřené, rohovka není dostatečně chráněna a dochází k jejímu vysychání, zánětům, poškození rohovky či následným poruchám vidění. Příčina spánku s otevřenýma očima může být jak na straně oka, tak na straně víčka. V případě oka může jít o vývojovou poruchu, takzvané velké oko nebo oko, které příliš vystupuje z očnice. To se vyskytuje u onemocnění štítné žlázy, u nádorových onemocnění, zánětů nebo například po úraze. V případě víček se často jedná o obrnu lícního nervu nebo o poúrazový či pozánětový stav,“ popsal Pavel Stodůlka.

 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky