Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

1.9.2020

Dalekozrakost, astigmatismus či tupozrakost se dle odhadů týkají až čtvrtiny školáků a deseti procent předškoláků. Zejména u malých dětí není snadné oční vadu rozpoznat. Nejčastěji rodiče své děti přivedou k očnímu lékaři až po nástupu do školy, kdy se potíže projeví. Rodiče by návštěvu lékaře neměli odkládat, pokud si u dítěte povšimnou prvních známek oslabení zraku. Signály jsou poměrně jednoznačné.

Správný vývoj zraku je třeba hlídat již u kojenců. Zrakové funkce u novorozence nejsou vrozené, ale teprve se vyvíjejí. Dítě se jednoduše musí naučit dívat se. Kolem sedmého roku je vývoj zrakových funkcí u konce a dítě by mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý člověk. Drobné vady zraku jsou poměrně časté, vyskytují se až u třetiny dětí do 15 let,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

„Zkorigování dioptrické vady má zásadní vliv na správný vývoj zraku a prevenci vzniku tupozrakosti a šilhání. Odchylky od normy je potřeba včas odhalit a správně léčit, přičemž nasazení správných brýlí je zásadní podmínkou,“ upozornil Pavel Stodůlka. Diagnostika zraku u dětí má svá specifika. Rodiče by své potomky měli svěřit do rukou odborníků. Těmi jsou specializovaná pracoviště v oboru ortoptika. Pokud si rodiče nejsou jistí, mohou se poradit s pediatrem.

Stejně jako u dospělých, je u dětí obzvláště důležitá prevence. Je nezbytné pečovat o správný vývoj zraku už od malička. Důležité jsou jak podněty, tak i dostatek odpočinku pro oči. Dlouhé hodiny dívání se do monitoru, tabletu či telefonu mohou představovat riziko zhoršení kvality vidění. Oční lékaři doporučují nepřesahovat optimální dobu strávenou u elektronických zařízení, tedy do 30 minut denně. Rodiče by měli také pamatovat na dostatečné osvětlení pracovního stolu, kde se dítě učí, stejně jako na pestrý jídelníček bohatý na vitamíny A, E a C, dostatek omega-3 mastných kyselin, zinku nebo luteinu, které může tělo získat z ryb, ořechů, zeleniny a ovoce.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky