Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

23.3.2021

I když teploty prvních jarních dnů připomínají spíše zimu, alergici již pociťují nástup pylové sezóny. Každý třetí Čech se potýká s některou z forem alergie. Ta se často projevuje  očními potížemi. Neléčená oční alergie může být dokonce pro zrak nebezpečná.

Pyl stromů a keřů se v ovzduší vyskytuje již od brzkého jara, kdy začíná nejsilnější sezóna alergií. Rozličné projevy alergií popsal přednosta očních klinik Gemini Pavel Stodůlka: „Nepříjemné svědění, zvýšené slzení, oteklé oči, pocit cizího tělíska v oku, pálení, řezání nebo zarudnutí očí, to všechno jsou příznaky oční alergie. Nejčastějším projevem oční alergie je zánět spojivek. Oční alergie bývá spojena se sennou rýmou. Ačkoliv se záněty spojivek objevují nejčastěji během jarního období, mohou vzniknout v průběhu celého roku.”

Jak očím při alergii ulevit?

  • Důležité je co nejvíce chránit oči před kontaktem s alergenem. Dobře mohou posloužit sluneční brýle. Ty minimalizují alespoň částečně styk alergenu s očima. 
  • Jako první pomoc při pálení či slzení je vypláchnutí očí tekoucí vodou nebo použití očních kapek s obsahem antihistaminik snižujících otok a zarudnutí. 
  • Při pocitu svědění není radno si oči mnout. Při mnutí se totiž může do očí dostat ještě více dráždivých látek.

Podle zahraniční studie si člověk sáhne na obličej průměrně 23krát za hodinu. Mnutím očí se navíc zvyšuje riziko nákazy onemocnění Covid-19. Kapénky viru se mohou do těla dostat očima, ústy či nosem a ohrozit tak zdraví.

Člověk může získat alergii kdykoli v průběhu života. Pokud se tedy projeví některé z příznaků, doporučuje se neotálet s vyhledáním odborné pomoci: „Při přetrvávající výrazné oční alergii by lidé měli bez zbytečného odkladu navštívit lékaře. Pokud jsou obtíže mírné, ale přetrvávají, návštěva lékaře by měla proběhnout do tří dnů. Předepsané oční kapky nebo léky ve většině případů nepříjemné příznaky výrazně utlumí, pokud je zcela neodstraní. Dlouhodobě neléčená oční alergie může vést k vážným komplikacím, kdy alergický zánět postihne i rohovku. To dokonce může způsobit závažné postižení oka s trvalými následky na kvalitě zraku,“ varoval Pavel Stodůlka, primář zlínské oční kliniky Gemini.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky