Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

30.5.2019

Přestože jsou některé měkké kontaktní čočky pro nošení přes noc schválené, je lepší je večer z očí vyndávat. Důvodů je hned několik.

1. Záněty očí způsobené bakteriální infekcí

Žlutý výtok podobný hnisu, ale především rohovka postižená natolik, že infekce v krajním případě může vést až ke slepotě. To je nejhorší možný důsledek nedodržování správné hygieny při používání kontaktních čoček. K těm základním pravidlům patří: „Nespěte s kontaktními čočkami!“ Pokud se chcete infekce vyvarovat, pravidla dodržujte.

Možná jste četli příspěvek Patricka Vollmera z kliniky v Severní Karolíně, který se snaží svými obrázky lidi varovat před nebezpečím, které hrozí, pokud budou spát s kontaktními čočkami. Článek nedávno zveřejnily i některé české internetové deníky – číst článek.

2. Nepříjemné probuzení

Pokud si přes noc čočky necháte nasazené, po probuzení jsou vám v očích nepříjemné. To potvrdila i naše bývalá pacientka, která se díky laserové operaci očí zbavila čoček v roce 2016. Předtím nosila kontaktní čočky a nebyla dle svých slov zrovna zodpovědná. „Já jsem takovej nezodpovědnej člověk, co se týče čoček, protože jsem je moc nesundávala, takže jsem ráno docela trpěla. Ta operace pro mě byla taková nejlepší a nejschůdnější varianta, “ řekla nám Monika Leová, moderátorka odpoledních zpráv TV Prima, po operaci.


3. Alergie
Pokud patříte mezi třetinu Čechů, které trápí alergie, je pro vás dodržování pravidel a hygieny při používání kontaktních čoček ještě důležitější než pro nealergiky. Čím důkladnější je hygiena, tím větší je pravděpodobnost, že se na vaše kontaktní čočky nestihnou během dne nahromadit nečistoty a alergeny. V opačném případě riskujete nepříjemné svědění a pálení očí.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky