Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

5.10.2022

Po 40. roce se vlivem přibývajícího věku snižuje schopnost oční čočky zaostřovat do blízka. Lidé pak začnou potřebovat brýle na čtení. Nicméně se snižuje také věková hranice pacientů, kteří se neobejdou bez “druhých očí” do dálky.  V populaci narůstá i počet mladších pacientů nebo dětí s vadou zraku. 

S dioptriemi se potýká až šest milionů Čechů a toto číslo dále narůstá. Díky dostupnosti laserových i nitroočních operací také roste počet pacientů, kteří se svěří do rukou očních chirurgů, aby se s brýlemi či čočkami rozloučili. Díky novým poznatkům a technologiím v oční medicíně lze v současnosti operovat i případy, které donedávna ještě nebylo možné vyřešit. 

V Česku podstoupí laserovou operaci očí okolo 15 tisíc lidí ve věku 18 až 45 let. „Stále se zvyšuje počet lidí, pro které je nošení dioptrických brýlí či kontaktních čoček obtěžující a nekomfortní. Nošení čoček zažívalo v posledních letech velký boom. Jejich nositelé je však dnes spíše odkládají. Dlouhodobé používání kontaktních čoček může způsobit pocit suchosti či podráždění očí. Brýle zase mohou překážet například při sportu nebo při práci. Jedním z důvodů zvyšujícího se zájmu o laserové operace je také rychlý vývoj laserové technologie. Ten významně zvyšuje bezpečnost zákroků,” popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

SPORT BEZ BRÝLÍ A ČOČEK

Sport s brýlemi či čočkami je nepohodlný. Řešením je laserová operace, případně u pacientů nad čtyřicet pět let výměna nitroočních čoček. K většině rekreačních sportů je možné se vrátit už několik dní po zákroku. S rostoucím zájmem o kontaktní sporty se také zvyšuje poptávka bezlamelové metody operace očí ReLEx Smile nebo nová laserová metoda CLEAR. Tu jako první v Česku a Rakousku operovali lékaři z oční kliniky Gemini.

MATEŘSTVÍ BEZ DIOPTRIÍ

Mladé maminky před nebo po porodu bývají častými pacientkami. Dioptrie jim komplikují péči o miminko. Obtěžují je také při společných hrách a aktivitách. Benefitem metody moderních laserových metod je bezbolestnost nebo krátká doba na zotavení.

OSTRÝ ZRAK NA PRÁCI

Po 45. roce se snižuje schopnost zraku správně zaostřovat. Zraková vada se nazývá vetchozrakost nebo hovorově „nemoc krátkých rukou”. Pacienti potřebují brýle na čtení. Vetchozrakost je možné odstranit například implantací mikročočky. Ta byla poprvé použita  na Gemini: „Oční chirurg nejprve laserem vytvoří v rohovce štěrbinku, do které následně implantuje mikročočku. Protože je štěrbinka velmi malá, není potřeba stehů a zahojí se sama. Provádí se jen na jednom tzv. nedominantním oku. Pacienti si na nové vidění musí chvíli zvykat. Tato doba je individuální, většinou trvá několik týdnů,” doplnil Pavel Stodůlka.

 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky