Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

4.3.2022

Zelený zákal neboli glaukom je závažné onemocnění zraku. Celosvětově je jednou z nejčastějších příčin nevratné slepoty. Současná medicína jej zatím vyléčit neumí, jeho včasné odhalení dokáže zrak zachránit. Světový týden glaukomu letos probíhá 6. až 12. března.

Osvětová akce připomíná důležitost prevence zeleného zákalu a má celosvětový rozsah. Zelenému zákalu se přezdívá “tichý zloděj zraku”. První příznaky bývají nepozorované a nebolí. V případě zanedbávání pravidelných prohlídek a neměření očního tlaku hrozí, že se rozvoj nemoci nezachytí včas. „Zelený zákal se projevuje zhoršením periferního vidění, což pacient nemusí ze začátku vůbec poznat, proto jsou tolik důležité pravidelné kontroly u očního lékaře. Pokud se glaukom nachází v pozdější fázi, s následky si současná oční medicína poradit nedokáže. Lidé starší čtyřiceti let by proto měli absolvovat pravidelné prohlídky u očního lékaře,“ upozornil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Výzkumy přitom poukazují, že lidí s glaukomem v populaci přibývá. Odhaduje se až na 76 milionů osob s tímto vážným onemocněním zraku. Častěji se objevuje u vyšší věkové skupiny. Může se však vyskytnout i u mladších, stejně tak u dětí. Na vznik glaukomu má vliv především genetika, věk a také další onemocnění jako cukrovka. 

Přestože je zelený zákal nevyléčitelné onemocnění, při včasném odhalení lze jeho další postup zastavit či zpomalit nejčastěji pomocí očních kapek na snížení nitroočního tlaku. Lékař může navrhnout také laserový či chirurgický zákrok.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky