Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

11.3.2024

Glaukom, spíše známý jako zelený zákal, je celosvětově považován za nejčastější příčinu nenávratné slepoty. Bohužel toto onemocnění nelze léčit, lze ho však odhalit a oddálit jeho příznaky.

Světový týden glaukomu je osvětovou akcí, která připomíná důležitost prevence zeleného zákalu. Tento “tichý zloděj zraku” většinou přijde nepozorovaně a bez bolesti. Projevuje se zvýšeným nitroočním tlakem. Při zanedbání léčby může dojít k odumírání vláken zrakového nervu. Ten přenáší zrakové vjemy ze sítnice do mozku. Postupně tak dochází ke změnám zrakového nervu a zužování zorného pole. Nespočet pacientů však ani netuší, že je něco s jejich zrakem v nepořádku. První symptomy začnou pozorovat, až je nemoc v pokročilejším stádiu. To už bývá vidění poškozeno trvale.

Pokud léčiva na zelený zákal nezabírají, může oční lékař navrhnout laserový či chirurgický zákrok, který nitrooční tlak sníží. Stěžejní je však prevence. Pokud se glaukom nachází v pozdější fázi, s následky si současná oční medicína poradit nedokáže. Lidé starší čtyřiceti let by proto měli absolvovat pravidelné prohlídky u očního lékaře.

Nebojte se podstoupit prevenci svých očí a nechte se vyšetřit. Klinika Gemini Průhonice v rámci tohoto týdne nabízí možnost vyšetření zdarma. Je však potřeba se nejdříve objednat na konkrétní termín přes naši infolinku +420 577 202 202.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky