Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

7.3.2021

Zelený zákal neboli glaukom vážně ohrožuje zrak. Je celosvětově druhou nejčastější příčinou slepoty. Přezdívá se mu “tichý zloděj zraku”, protože nebolí. O to závažnější bývají následky, pokud se zanedbá prevence. Zásadní je včasné odhalení nemoci, jinak hrozí trvalé poškození zraku. 

Zelený zákal se projevuje zvýšeným nitroočním tlakem. Při zanedbání léčby dochází k odumírání vláken zrakového nervu. Ten přenáší zrakové vjemy ze sítnice do mozku. Postupně tak dochází ke změnám zrakového nervu a zužování zorného pole. Valná část pacientů však ani netuší, že je něco s jejich zrakem v nepořádku. První symptomy začnou pozorovat, až je nemoc v pokročilejším stádiu. To už bývá vidění poškozeno trvale.

Osob s glaukomem v populaci stále narůstá. Odhaduje se, že se s nemocí v současnosti potýká okolo 76 milionů osob. Roli hrají především faktory – genetika, věk a vliv dalších onemocnění, například cukrovky. Častěji se objevuje u osob starších 65 let. Nevyhýbá se však ani mladším. Se zeleným zákalem se potýkají dokonce i děti, povětšinou dědičně. 

Zelený zákal je stále neléčitelné oční onemocnění. Postup nemoci lze však zastavit pomocí očních kapek na snížení nitroočního tlaku. Pokud oční kapky nezabírají, může oční lékař navrhnout laserový či chirurgický zákrok, který nitrooční tlak sníží. Stěžejní je však prevence. Pokud se glaukom nachází v pozdější fázi, s následky si současná oční medicína poradit nedokáže. Lidé starší čtyřiceti let by proto měli absolvovat pravidelné prohlídky u očního lékaře.

Letos světový týden glaukomu připadá na 7. až 13. března.

V rámci podpory prevence zeleného zákalu se zapojilo pracoviště Gemini Průhonice do celosvětové akce pod záštitou WGA – Světové glaukomové asociace a WGPC – Světové asociace pacientů s glaukomem. Vzhledem k epidemiologické situaci je preventivní vyšetření zeleného zákalu přesunuto na středu 5. května 2021.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky