Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

8.3.2022

Odstranění dioptrií laserem ročně podstoupí několik tisíc Čechů. Na oční klinice Gemini je zásadní především bezpečí pacienta. Přestože oční medicína prochází velmi rychlých vývojem a disponuje nejmodernějšími technologiemi, stále existují jistá kritéria, pro které lékař laserovou operaci očí nedoporučí.

Nejzásadnějšími kritérii jsou především celkový zdravotní stav pacienta. Pacient musí být v době zákroku v dobré fyzické i duševní kondici. Odstranění dioptrie laserem se neprovádí u těhotných a kojících žen. Zákrok samotný by byl i pro ně zcela bezpečný, ale léky užívané po operaci by mohly nepříznivě ovlivnit vývoj dítěte. Lékaři proto doporučují operaci naplánovat před otěhotněním nebo po ukončeném kojení.

Druhým nejdůležitějším parametrem je stav samotného oka. Lékař laserový zákrok nedoporučí, pokud má pacient nedostatečnou tloušťku rohovky, vysokou strmost rohovky, zvýšený nitrooční tlak či nálezy na sítnici. Čím dál častěji se i u mladých pacientů objevuje syndrom suchého oka. To je nejprve nutné přeléčit. K tomu se využívá léčba pomocí takzvaných umělých slz. K dispozici jsou však také laserová ošetření pro lepší kvalitu slzného filmu. U těžších případů lze velmi dobrých výsledků dosáhnout pomocí akupunktury. 

Zda je pacient pro zákrok vhodný se dozví při podrobném vstupním vyšetření. Na základě naměřených parametrů lékař navrhne nejvhodnější zákrok. Pokud pacientovi nedoporučí odstranění dioptrií laserem, navrhne řešení jiné.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky