Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

27.6.2022

Výměna nitroočních čoček patří ke světově nejčastějším chirurgickým zákrokům. Jedná se o běžný, ambulantní zákrok, který je rychlý a bezpečný. Pacientům se šedým zákalem či dioptrickou vadou však dokáže výrazně zlepšit kvalitu života.

K výměně nitroočních čoček přistupují oční chirurgové převážně u pacientů starších 45 let. Zákrokem lze nejen odstranit dioptrie, ale i cylindrickou vadu. Ve výjimečných případech může lékař doporučit nitrooční operaci i u mladších pacientů, u kterých nelze provést laserovou operaci očí.

Typy nitroočních čoček

Nitrooční čočky se dělí na monofokální a multifokální. Základní monofokální neboli jednoohniskové čočky hradí zdravotní pojišťovny. Poskytují ostré vidění na jednu vzdálenost, nejčastěji do dálky. Brýle na čtení pacientovi zůstávají. Na očních klinikách Gemini lze zvolit prémiové monofokální čočky za příplatek. Ty poskytují kvalitnější vidění i lepší ochranu sítnice. 

Multifokální čočky mají více ohnisek a řeší vidění bez brýlí na více vzdáleností. Ty nejpokročilejší – trifokální čočky – nabízí nezávislost na brýlové korekci na všechny vzdálenosti (na blízko, střední i do dálky).

V jakých krocích probíhá výměna čoček?

  1. podrobné vyšetření zraku
  2. výběr nejvhodnějších čoček dle doporučení lékaře
  3. před operací pouze oko lokálně znecitlivěno kapkami
  4. samotný zákrok, zpravidla s týdenním odstupem mezi prvním a druhým okem
  5. dodržování pooperační péče a užívání léků
  6. kontrola zraku přibližně po týdnu
  7. zhruba za měsíc od zákroku je možné žít bez omezení 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky