Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

1.9.2023

Klinika Gemini má významný podíl na inovacích nejen v oblasti nových operačních postupů, ale také v rozvoji nových technologií. Společně s renomovaným francouzským výrobcem Keranova se již několik let podílí na vývoji revolučního laseru s robotickým ramenem.

Lékaři z oční kliniky Gemini ve Zlíně provedli na konci roku 2019 první úspěšnou operaci šedého zákalu pomocí speciálního mobilní laseru s robotickým ramenem. Tento laser je považován za nejrychlejší laser pro oční operace na světě. 

Tato inovativní technologie vyniká zejména svou vysokou rychlostí provádění jednotlivých kroků během chirurgických zákroků. “Klíčovým technickým rysem je znásobení ohnisek laserového paprsku. V místě, kde laser dopadá na oční čočku, je namísto jednoho ohniska, což je běžné u současných laserů, šest, devět i více ohnisek. Díky tomu je laser mnohonásobně rychlejší než současné lasery používané pro oční operace. Výhodou je také pokročilá funkce, která umožňuje v různých částech čočky využít různou energii, což je nejen efektivní, ale zákrok se tím stává šetrnějším,“ vyjmenoval přednosti laseru primář zlínské oční kliniky Gemini Pavel Stodůlka. 

Tým oční kliniky Gemini spolu se zástupci společnosti Keranova neustále pracují na zdokonalování funkcí femtomatrixového laserového systému. Prozatím s tímto laserem v rámci klinických studií pracuje pouze pět lékařů na celém světě, z toho tři jsou z oční kliniky Gemini a dva ze specializovaného centra ve Francii.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky