Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

8.9.2022

Se zasednutím do školních lavic se u mnoha školáků projeví vada zraku. Kromě zhoršeného vidění děti trápí také bolesti hlavy nebo horší soustředěnost. Rodiče by proto měli dbát na preventivní prohlídky očí ve specializovaných očních ambulancích pro děti. To platí nejen u školou povinných, ale také u nejmenších. 

U menších dětí jsou nejčastějšími očními vadami šilhání či tupozrakost. Objevit se však mohou i onemocnění závaznější. Nejlepších výsledků léčba v tomto případě dosahuje u dětí do sedmi let. Například v dětských očních ambulancích kliniky Gemini v Novém Jičíně nebo Liberci lékaři léčí také novorozence a kojence. „Dětská oční ambulance je určena pro novorozence a nejmenší děti až po mladistvé do věku 18 let. Vedle běžných dětských očních onemocnění, jako je šilhání, tupozrakost nebo zúžené slzné cesty u miminek, se také věnujeme například léčbě očních zánětů. Vyšetření dětí je časově náročnější a vyžaduje pomůcky přizpůsobené potřebám malých pacientů,” popsala Denisa Darsová, specialistka na dětskou oftalmologii a vedoucí lékařka dětské ambulance Gemini oční kliniky Liberec.  Díky moderní technologii a důkladnému programu screeningu je ale prevence v Česku na vysoké úrovni. 

U školáků se pak často projevují stejné oční vady jako u dospělých, tedy dalekozrakost, krátkozrakost či astigmatismus. Jejich včasné odhalení a správná korekce zraku výrazně prospějí. “Již v raném věku se může projevit potřeba korekce dioptrií. Dioptrické vady mají mnohdy dědičný charakter. Pokud se tedy v rodině vyskytují vyšší dioptrie či tupozrakost, je vhodné navštívit očního lékaře již krátce po narození,” doplnila Tereza Jestřábová, zástupkyně primářky oční kliniky Gemini v Novém Jičíně

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky