Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

28.11.2023

Lidské oko patří k nejmenším a zároveň nejsložitějším orgánům lidského těla. Zrakem člověk přijme asi 80 procent všech informací. Oční svaly jsou nejaktivnějšími svaly v lidském těle a vedle mozku a srdce se staví na třetí příčku ve složitosti stavby orgánu. 

Připravili jsme pro vás malou zkoušku znalostí, díky které se můžete naučit nové pojmy z oboru očního lékařství.

1. S jakou dioptrickou oční vadou přibývá nejvíce lidí?
Nápověda: „Oční vada, při které se při pohledu do dálky paprsky světla sbíhají už před sítnicí, a na sítnici tak nevzniká ostrý obraz. Projevuje se neostrým viděním do dálky. Koriguje se brýlemi, kontaktními čočkami nebo chirurgickým zákrokem,” uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

a) krátkozrakost

b) dalekozrakost

c) vetchozrakost

2. Jaké onemocnění může způsobovat deformaci obrazu, zhoršenou ostrost vidění a potíže s rozpoznáváním předmětů a detailů?

Nápověda: „Jedná se o onemocnění centra sítnice potřebného pro dobré vidění. Rozlišuje se častější a méně nebezpečná suchá forma, kdy slábnutí zraku postupuje pozvolna. Ta se ale může změnit ve vysoce nebezpečnou vlhkou formu, kdy v sítnici vznikne otok a krvácení. Pak zrak slábne velice rychle a pacient je ohrožen dokonce až slepotou,“ řekl Pavel Stodůlka.

a) šeroslepost

b) věkem podmíněná makulární degenerace

c) šedý zákal

3. Jakou oční vadou trpí asi deset procent populace?
Nápověda: Tato vada je často spojena s krátkozrakostí nebo dalekozrakostí a koriguje se cylindrickým sklem v brýlích nebo laserovou operací, výjimečně kontaktními čočkami. “Lidé, kteří onemocněním trpí, vidí neostře na blízko i na dálku. Projevuje se mlhavým, rozmazaným viděním.” vysvětlil Pavel Stodůlka.

a) světloplachost

b) šeroslepost

c) astigmatismus

4. Co znamená pojem hypermetropie?
Nápověda: „Pokud je vada menší, pacient vidí relativně dobře do dálky, pociťuje ale zhoršení vidění do blízka, zejména při čtení. Při vysoké vadě pacient vidí špatně jak do dálky, tak do blízka.” řekl Pavel Stodůlka. Lze ji korigovat brýlemi, kontaktními čočkami nebo operací.

a) krátkozrakost

b) dalekozrakost

c) nejedná se o oční vadu

5. Jaké onemocnění postihuje až půl milionu Čechů? U pacientů starších 60 let se toto onemocnění objevuje dokonce u každého druhého. Ve věku 75 až 85 let jím trpí až 90 procent lidí.
Nápověda: Toto onemocnění se projevuje zhoršením vidění do dálky i při čtení a léčí se operativně vyjmutím zakalené čočky a nahrazením umělou nitrooční čočkou.

a) astigmatismus

b) šedý zákal

c) zelený zákal

Zkontrolujte, jak jste si vedli. Zde přikládáme správné odpovědi: 1a, 2b, 3c, 4b, 5b.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky