Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

29.5.2024

Velká spousta milovníků hudby i filmů navštěvuje letní festivaly. Ty se ve většině případů konají pod širým nebem. Na oči tak v tomto prostředí číhají možné nepříjemnosti. 

Na co bychom neměli v žádném případě zapomínat, jsou kvalitní sluneční brýle. Ty nám ochrání před škodlivým UV zářením nejen oči, ale také oční víčka. „Dlouhodobé vystavení se slunečnímu UV záření bez ochrany může přispívat k poškození sítnice, rohovky a vzniku šedého zákalu. Brýle by měly dobře sedět, dostatečně krýt oči ze všech stran, měly by být lehké, netlačit na spáncích ani za ušima a řasy by se neměly dotýkat skel.” řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Dalším rizikem pro oči může být často přítomný prach a pyl. „Prach a pyl v ovzduší, spolu s nedostatkem spánku a hydratace mohou vést k podráždění, únavě očí, syndromu suchého oka, případně zánětu způsobené nedostatečnou hygienou. Vhodné vzít s sebou umělé slzy bez konzervačních látek, ty nejen zvlhčují povrch oka, ale mohou vyplavit případné drobné nečistoty. Pokud už se do oka dostane např. nějaké drobné smítko a oční kapky nejsou zrovna po ruce, doporučuje se oko propláchnout čistou tekoucí vodou,“ poradila Bohdana Polišenská, lékařka oční kliniky Gemini. 

Ve večerních hodinách jsou hudební čísla doprovázena světlenými a laserovými efekty. Ty mohou očím též uškodit. „Delší vystavení oka laserovému paprsku může způsobit poškození sítnice a vést ke zhoršenému vidění. Časový interval záleží na tom, jaký má laser výkon a vlnovou délku. Například 5mW laserové ukazovátko může způsobit poškození sítnice po 10 sekundách upřeného pohledu bez mrkání. Člověk však mrká normálně asi 15x za minutu, což na ochranu očí stačí. Nebezpečné jsou laserové show zejména pro lidi s narušeným mrkacím reflexem a širšími zorničkami. Jako ochranu lze pořídit laserové ochranné brýle,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

Nadšenci filmových festivalů by také měli dbát na zdraví svých očí. 

„Pro oko je přirozené se hýbat, dlouhodobý, strnulý pohled jedním směrem oku naopak nesvědčí. Obecně se doporučuje po 20 až 30 minutách soustředěného pohledu na jednu vzdálenost uvolnit oči pohledem do dálky po dobu 20 až 30 vteřin.Toto pravidlo ale platí spíše pro televize nebo počítačové monitory. Na rozdíl od obrazovek projekce na filmové plátno nevydává takové množství škodlivého modrého záření. Často však dochází k dočasné únavě očí, která se projevuje slzením, řezáním či pálením očí, rozmazaným viděním a bolestmi hlavy. Je to způsobeno méně častým mrkáním i přílišným kontrastem, kdy je v sále příliš tma. V Přestávkách mezi filmy je vhodné nezůstávat v sále, ale jít se projít ven na přirozené světlo. Pomoct může i oční jóga,“ vysvětlila Bohdana Polišenská. 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky