Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

19.10.2023

V digitálním věku trávíme stále více času před počítačem, chytrými telefony a televizemi, což může mít negativní vliv na náš zrak. Proto je důležité věnovat zvláštní pozornost péči o své oči. V tomto článku se dozvíte, jak správně pečovat o své oči a jak minimalizovat rizika spojená s nadměrným používáním digitálních zařízení.

1. Pravidelné kontroly

Pravidelná návštěva oftalmologa je klíčová pro udržení zdravých očí. Odborník může identifikovat potenciální problémy a navrhne vhodnou léčbu. Doporučuje se pravidelně chodit na oční vyšetření alespoň jednou za dva roky, i když nemáte žádné zjevné problémy se zrakem.

2. Cvičte oči

Dlouhé hodiny strávené upřeným pohledem na obrazovku mohou oči unavovat. Abyste tomu předešli, praktikujte cvičení pro oči. To pomůže uvolnit svaly a zlepšit krevní oběh. Například zkuste následující cviky:

20-20-20 pravidlo: Každých 20 minut se podívejte na vzdálený objekt po dobu 20 sekund, abyste zmírnili únavu očí.

Oční jóga: Zaměřte se na pohyb očí nahoru, dolů, do stran a ve směru hodinových ručiček i proti směru hodinových ručiček.

3. Optimalizujte své pracovní prostředí

Při práci na počítači nebo jiných digitálních zařízeních dbejte na vytvoření optimálního pracovního prostředí, které zahrnuje:

  • Osvětlení: Ujistěte se, že máte dostatečné a vhodné osvětlení. Ideální umístění pracovního stolu s počítačem je bokem k oknu, aby se zabránilo odrazům světla zvenčí na povrch obrazovky. Důležité je také mít v místnosti centrální osvětlení, které rovnoměrně zaplní celý prostor a zamezí vytváření stínů na pracovním stole.
  • Ergonomie: Nastavte monitor tak, aby byl v optimální výšce a úhlu. Rovněž je důležité mít vhodnou židli a stůl, které podporují správné držení těla.
  • Filtrování modrého světla: Pomůže vám snížit negativní vliv modrého světla z digitálních obrazovek. Doporučujeme poohlédnout se po brýlích, které blokují modré světlo. Přinesou očím úlevu a zmírní podráždění při dlouhodobém sledování obrazovek.

4. Omezte čas strávený na digitálních zařízeních

Pokud to jen trochu jde, zkraťte čas strávený před digitálními obrazovkami. To platí nejen pro děti, ale i pro dospělé. Určete si časový limit pro používání telefonu, počítače a televize, zejména před spaním.

5. Udržujte vlhkost očí

V prostředí s klimatizací nebo vytápěním mohou oči snadno vysychat. Nezapomínejte mrkat a případně používejte umělé slzy, aby se udržela vlhkost očí.

6. Zdravá strava pro zdravé oči

Strava má také vliv na zdraví očí. Konzumace potravin bohatých na vitamíny A, C a E, a minerály jako zinek a lutein, může pomoci udržet zdravý zrak. Zahrňte do své stravy potraviny jako mrkev, špenát, ryby a ořechy.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky