Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

26.10.2023

Ječné zrno patří mezi velice časté onemocnění oka. Projevuje se v podobě drobné bílé až žluté bulky na různých místech očního víčka. Jaké jsou příčiny a jak tento problém léčit? 

Objevit se může při nedostatečné hygieně, z důvodu používání nevhodné kosmetiky a nebo jako důsledek nedostatečné imunity. Dalším důvodem vzniku tohoto onemocnění jsou hormonální změny nebo jiná onemocnění, jako je například cukrovka nebo nejrůznější kožní záněty.

Před samotným vznikem bulky dojde k zanícení cibulky řas a přilehlých žlázek v oku. Nejdříve může pacient cítit lehké svědění, napětí a tlak na okraji víčka, případně bolest při mrkání. Na postiženém místě se objeví zarudlé zduření a žluté zrno, které vzniká nahromaděním hnisu postižené žlázky a řasové cibulky.

Ječné zrno není pro zrak nějak nebezpečné, často samo do několika dnů zmizí. Toto onemocnění je možné léčit speciálními kapkami, obklady, případně epilací postižené řasy.

Pokud se potýkáte s ječným zrnem, měli byste vědět, že se jedná o velice infekční onemocnění, a proto je důležité dbát na zvýšenou hygienu. Ženy by měly vyměnit veškeré kosmetické produkty na oči, které v sobě mohou obsahovat zánětlivé mikroorganismy. Žádoucí je i častější měnění ručníků, kde se může infekce držet.

V případě, že rádi vyhledáváte přírodní medicínu, pozitivní vliv na léčbu může mít i odvar ze světlíku lékařského, který se doporučuje při léčbě očních chorob.

V žádném případě zrno sami nemačkejte, abyste si hnis neroznesli dále do oka či jinde na obličej. Pokud nosíte kontaktní čočky, tak je na nějakou dobu vyměňte za brýle.

 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky