Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

14.7.2020

Ženy nemusí na vytoužený život bez dioptrií čekat až po porodu

Traduje se, že ženám, které absolvovaly laserovou operací očí před otěhotněním, se oční vada může vrátit. Pravdou je, že se tak děje ve vzácných případech, nicméně vlivem hormonálních změn v průběhu těhotenství skutečně může dojít ke zhoršení vidění. Nejedná se o pochybení operatéra či nevhodně zvolenou metodu. Změny spojené s těhotenství se mohou negativně odrazit i na zraku žen, které korekci dioptrií nepodstoupily a doposud viděly ostře.

Operaci očí netřeba odkládat po porodu. Mateřské radosti i povinnosti bez brýlí či čoček jsou pro maminky komfortnější. Hledání brýlí během nočního vstávání k miminku, rozbité straničky ze společných her, i to je ne zrovna příjemná realita maminek s oční vadou. Zmínit je třeba i bezpečnost. Při péči o malé děti je třeba mít se neustále na pozoru. Vidět, co dítě zrovna provádí, může předejít nemálo úrazům či nepříjemnostem.

U mladých žen, které rodinu teprve plánují, je důležité myslet dopředu. Oční chirurg se vždy snaží zákrok provést co nejšetrněji, aby bylo zachováno co nejvíce rohovky pro případnou dokorekci v budoucnu. Oční kliniky pro tyto případy nabízí laserové operace s doživotní zárukou

Operace očí nejsou doporučovány těhotným či kojícím maminkám. Výjimkou jsou pouze naléhavé případy. Riziko nepředstavuje samotný zákrok, ale předepsané medikamenty. Během pooperační léčby jsou užívány léky, které by mohly mít vliv na vývoj plodu či miminka. Korekce dioptrií za pomoci laseru je omezená rovněž věkem. Ze zdravotního hlediska lze odstranění dioptrií laserem provést do 45 let. Alternativou pro pacienty s dřívějším rokem narození je výměna nitrooční čočky. Zbavit se dioptrií mohou na očních klinikách Gemini pacienti jakékoli věku.

 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky