Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

20.7.2021

Česko je v oftalmologii lídrem a drží několik světových prvenství. Mnoho unikátních zákroků jako první na světě provedl Pavel Stodůlka, známý oční chirurg a primář zlínské oční kliniky Gemini.  Právě zde byl vůbec poprvé u operace očí použit  nejrychlejší laser s robotickým ramenem. Jedná se o průlom v oční chirurgii.

Primář Stodůlka s francouzským výrobcem Keranova spolupracoval na vývoji laseru s robotickým ramenem. S uznáním jeho přínosu se tak klinika Gemini stala první, kde byl unikátní laser v roce 2019  použit u operace šedého zákalu. Nyní zdokonalená verze laseru opět dorazila do Zlína, aby technologie sloužila u operací katarakty prvních pacientů.

„Současná operace šedého zákalu zlepšuje zrak bezpečně a s vysokou kvalitou. Nejmodernější metodou je laserová operace. Laser provádí některé kroky operace, které se při klasické metodě provádí ručně mikrochirurgickými nástroji. Zákrok laserem je tak ještě šetrnější, bezpečnější a preciznější,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Femtomatrixový laser od firmy Keranova je nejrychlejším laserem s robotickým ramenem pro oční operace. Nová verze disponuje řadou technických vylepšení: “Klíčovým technickým rysem je znásobení ohnisek laserového paprsku. V místě, kde laser dopadá na oční čočku, je namísto jednoho ohniska, což je běžné u současných laserů, šest, devět i více ohnisek. Díky tomu je laser mnohonásobně rychlejší než současné lasery používané pro oční operace. Výhodou je také pokročilá funkce, která umožňuje v různých částech čočky využít různou energii, což je nejen efektivní, ale zákrok se tím stává šetrnějším,“ vyjmenoval přednosti laseru Pavel Stodůlka.

Zdokonalené možnosti zvyšují jeho efektivnost i komfort pro pacienty. Nový automatický systém dokáže rozpoznat vnitřní struktury oka a tím zkrátit čas zákroku díky rychlejšímu zaměření z jedné minuty 36 sekund na zhruba pět sekund. “Při operaci šedého zákalu se zrychlila část operace nazývaná kapsulotomie (příprava k odstranění zkalené lidské čočky), konkrétně z 29 sekund na jednu až tři sekundy. Byly modifikovány vlastnosti laserového paprsku, který je nyní přesnější a rychlejší. Řez vytvořený laserem je nyní jemnější a rovnoměrnější, přičemž energie paprsku byla zmenšena až pětkrát. Pro komfortní spojení oka s laserem se nově využívá měkký opticky kvalitní hydrogel,“ popsal Pavel Stodůlka.

Vůbec první pacient na světě byl vylepšeným laserem Keranova operován 13. července na zlínské oční klinice Gemini. V rámci oftalmologie je to pro Česko prestižní okamžik. Druhou zemí, kde je plánované použití laseru u operací očí, je Francie. 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky