6.4.2017
Jedním z nejčastějších mýtů, které kolem mrkve kolují, je její až zázračný vliv na kvalitu zraku. Mnoho lidí si myslí, že pokud budou jíst hodně mrkve, budou mít dobrý zrak a nebudou muset nosit brýle, případně že se jim sníží počet dioptrií. Jenže mrkev nemá zázračné vlastnosti. Pravda je taková, že konzumace jakéhokoliv množství mrkve nemá žádnou souvislost s dioptrickými vadami.
Mrkev je sice pro zrak opravdu prospěšná, ale ne o moc víc než řada jiných potravin. Obsahuje velké množství betakarotenu. Z něj v lidském těle vzniká chemickou proměnou výsledný produkt vitamín A, který se spolu s dalšími látkami podílí na výživě sítnice a ochraně povrchu oka. Tím přispívá ke kvalitnějšímu vnímání zrakových vjemů, díky čemuž oko dokáže rozlišovat mezi světlem a tmou. Vitamín A se však nachází i v mnoha jiných potravinách – jak rostlinných, tak živočišných. Obsahují ho například mléčné výrobky, vaječný žloutek, špenát, zelí, rybí tuk nebo játra.
Pokud už chce člověk podpořit zrak konzumací určitých potravin, měl by sáhnout i po jiných. Málo známé je, že prospěšná pro zrak jsou například vejce, která obsahují lutein a aminokyseliny. Dále jsou to ryby jako treska, sardinky, losos, které jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin. Příznivé účinky má i listová zelenina jako špenát nebo kapusta, které jsou bohaté na lutein a zeaxantin, dále kukuřice, sója, borůvky, česnek, rajčata, ořechy, semínka, olivový olej a jiné. Málo známá je kurkuma, která je ale opravdu zdravá. Je velmi populární například v Indii a je prokázáno, že kromě velmi pozitivního vlivu na zrak má také protinádorový efekt. Látky prospěšné pro zrak ale není nutné čerpat pouze z potravin. Existuje řada doplňků stravy, které je obsahují ve vyváženém množství. Například přípravek Gemioptal Herbal vedle kurkumy obsahuje směs bylin založených na staré čínské receptuře.
Vážená paní primářko, Evo Tihelková, dovolte mi, abych Vám jako pacient touto cestou ještě jednou poděkoval za 100 procentní výkon…
Číst celé