Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

13.11.2018

Od operace, provedené primářem Stodůlkou, uplyne koncem letošního roku deset let a pacientka stále vidí, a dokonce i čte bez brýlí. „Jakmile skončila operace, okamžitě jsem viděla, dokonce jsem přečetla název dezinfekčního prostředku přímo na operačním sále. Je to něco, co si nikdo nedovede představit,“ uvedla Hana Charvátová.

Díky implantaci umělé rohovky, kterou v České republice provádí pouze oční klinika Gemini, se už povedlo vrátit zrak přibližně 20 lidem.

Ne každému nevidomému ale operace může pomoci. Po dlouhé slepotě se navíc mozek musí znovu naučit vidět. „V případě, že je poškozená úrazem jen rohovka a přitom sítnice pacienta je v pořádku, je možné zrak vrátit v podstatě po jakkoli dlouhé době. Pokud je ale člověk slepý déle než dvacet let, je třeba počítat s tím, že se zrak bude vracet jen postupně. Po dlouhém období slepoty totiž člověku přestává fungovat zrakové centrum v mozku, které je třeba obnovit. Typickou indikací k implantaci umělé rohovky, díky které je možné vrátit zrak lidem, kteří byli slepí i několik let, je například oko po těžkém poleptání vápnem nebo jinou chemikálií. Zákrok však není možné provést u lidí, kteří jsou slepí od narození, ani těm, kteří oslepli například následkem zeleného zákalu nebo cukrovky. Umělá rohovka totiž nemůže pomoci pacientům, kteří mají poškozený zrakový nerv nebo sítnici,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

Přečtěte si i naše starší zprávy o pacientech, kterým primář Stodůlka vrátil zrak po 40 letech, a dokonce po 53 letech.

Nebo na reportáž České televize, kterou o paní Charvátové vysílala před několika lety v pořadu Gejzír Ivety Toušlové.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky