Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

21.5.2024

V Česku je grilování velmi populární a jen málokdo nemá rád maso nebo zeleninu připravenou na roštu. Opékáte-li jakékoliv pochutiny přímo na ohni měli byste dbát na bezpečnost svých očí. 

Při neopatrném zacházení s ohněm může dojít k popálení víček či povrchu oka. Takové zranění je nejen velmi bolestivé, ale i nebezpečné. „Rozžhavený uhlík může během grilování spadnout do oka a popálit víčko, spojivku nebo rohovku. Popálení rohovky může způsobit na rohovce jizvu a tím dojde k trvalému poškození zraku. Pokud by se navíc do poraněné rohovky dostala infekce, hrozí v krajním případě vážné doživotní následky. S popálením je samozřejmě spojena i intenzivní bolest. Oční rohovka je totiž vůbec nejcitlivější místo na lidském těle,” popsal Pavel Stodůlka.

Dalším rizikem, které při grilování hrozí, je kouř. Ten obsahuje různé látky a částice, které mohou oči dráždit. Akutní podráždění očí se může projevit zarudnutím, pálením, svěděním a nadměrným slzením. 

Abyste minimalizovali riziko zranění očí při grilování, je důležité dodržovat několik základních pravidel:

  • Udržujte bezpečnou vzdálenost: Stůjte v bezpečné vzdálenosti od grilu a ohně, abyste minimalizovali riziko popálení nebo mechanického poškození očí.  
  • Používejte ochranné brýle: Při grilování je vhodné nosit ochranné brýle, které chrání oči před létajícími jiskrami, popílkem a kouřem.
  • Mějte po ruce první pomoc: Vždy mějte připravenou základní lékárničku, která obsahuje oční kapky na zklidnění podrážděných očí a sterilní obvazy pro případ mechanického poranění.

Co dělat při poranění očí

Pokud dojde k poranění očí při grilování, je důležité jednat rychle:

  • Popálení: Opláchněte oko čistou, studenou vodou a vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Podráždění kouřem: Opláchněte oko vodou nebo použijte oční kapky na zklidnění podráždění.
  • Mechanické poškození: Zakryjte oko sterilním obvazem a vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc.

Pamatujte, že prevence je nejlepší způsob, jak chránit své oči. Dodržování bezpečnostních opatření vám umožní užít si grilovací sezónu bez nepříjemných a nebezpečných komplikací.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky