Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

22.8.2023

Školáci se zanedlouho vrací do školních lavic. Česká školní inspekce tvrdí, že se během školního roku na základních školách stane více než 40 tisíc úrazů. Nejčastěji jsou zaznamenána poranění končetin, oči však také nejsou výjimkou. 

Děti denně čelí na základních školách možným úrazům očí. Největší riziko úrazů je u dětí starších deseti let, zejména v době puberty a adolescence. Až třetina návštěv dětské pohotovosti souvisí právě s poraněním očí. 

Podle Denisy Darsové, vedoucí lékařky dětské ambulance Gemini oční kliniky v Liberci, se úrazy očí ve školním prostředí vyskytují často. Povrchová poranění rohovky způsobená například listem papíru nebo tužkou jsou běžná, stejně jako tupá poranění oka při tělesné výchově nebo sportovních aktivitách. 

“Při zranění oka můžeme pozorovat změněný tvar původně okrouhlé zorničky a můžeme vidět změněnou barvu duhovky kvůli krvácení. Celistvost oka ale zůstává neporušena, a mluvíme tedy o uzavřených očních poraněních. K vážným poraněním zraku školáků patří především otevřená poranění oka při neopatrné manipulaci s nůžkami, kružítkem nebo jiným ostrým předmětem. Často se také setkáváme s jizvami ve žluté skvrně, místě nejostřejšího vidění, posvícením ostrým světlem laserového ukazovátka přímo do oka,“ vyjmenovala Denisa Darsová. 

Důležitá je první pomoc, ne vždy však učitelé ví, jak se zachovat. „Existuje pár zásad, které je nutné při prvním ošetření poraněného oka dodržet. Poraněné oko neobvazujeme ani na něj netlačíme. Než se dotknete očních víček dítěte, důkladně si umyjte ruce. Nedotýkejte se samotného oka, netlačte na něj ani jej nemasírujte a snažte se co nejvíce zamezit tomu, aby se poraněného oka dítě dotýkalo. Důležité je zabránit mnutí poraněného oka. Nepokoušejte se odstranit cizí tělísko, vyjma vyplachování tekoucí vodou. Jinak hrozí, že se povrch oka, zejména rohovky, poškrábe. Každé závažnější poranění oka je nutné vyšetřit oftalmologem, aby se zjistilo, že nedošlo k hlubšímu poškození,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky