Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

21.8.2019

Mezi lidmi koluje mýtus, že se po operaci očí nesmí létat letadlem. Ve většině případů k takové opatrnosti není důvod, existují pouze dvě výjimky.

Suchý vzduch a přetlak v kabině letadla dokážou let znepříjemnit těm, kteří trpí syndromem suchého oka. A to bez ohledu na to, jestli po operaci jsou, či ne. Vzduch v letadle vysušuje oči a pleť, a kdo trpí na tzv. suché oko, měl by pamatovat na umělé slzy a měl by si je vzít s sebou (samozřejmě správně uzavřené dle předpisů letiště). Nepříjemný pocit v oku tak vyřeší ještě během letu. Mluvíme tu však pouze o nepříjemném pocitu, nikoli o něčem, co by bylo nebezpečné a mělo být důvodem let zrušit nebo odložit.

A jak je to s operacemi? Nejběžnějšími očními operacemi, které každoročně podstoupí jen u nás na klinice desetitisíce lidí, jsou operace šedého zákalu, odstranění dioptrií laserem nebo odstranění dioptrií výměnou čočky. Po těchto zákrocích se létá zcela běžně. Neexistuje důvod, proč by tomu tak nemělo být. Někteří naši pacienti dokonce přiletěli do České republiky pouze kvůli operaci očí na oční klinice Gemini a po operaci letěli zase zpátky. Pokud jste tedy po jedné z těchto operací, do letadla můžete nastoupit bez obav.

Pokud jste ale podstoupili komplikovanější zákroky (operaci sítnice nebo transplantaci rohovky), doporučujeme se o cestování letadlem poradit s lékařem. Existují dva případy, kdy může změna tlaku v kabině způsobit komplikace. V obou případech hraje roli nepatrné množství plynu, který se používá při samotném zákroku. Ten je expanzní a při změně tlaku by nastal problém. Pokud jste po operaci po odchlípení sítnice, při které se oko plní plynem, letět byste neměli. U operační metody, kdy se používá silikonový olej, problém s létáním není. Druhou operací, po které je třeba zvolit jiný dopravní prostředek než letadlo, je transplantace rohovky metodou DMEK.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky