Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

22.12.2022

Vánoce a oslavy příchodu nového roku jsou pro mnoho lidí obdobím radosti a veselí, ale mohou také představovat nebezpečí pro naše oči. Zde jsou některá nebezpečí, která je třeba brát v úvahu při vánočním veselí.

  1. Poškrábání oční rohovky jehličím při zdobení vánočního stromku: Jehličí může být ostré a snadno poškrábat oční rohovku, pokud se při zdobení dostane do styku s očima. Je proto důležité být opatrný a dávat si pozor při manipulaci s jehličím.
  2. Popálení rohovky oka odletujícími jiskrami při rozsvěcování prskavek: Prskavky jsou během vánočních svátků velmi oblíbenou zábavou. Odletující jiskry však mohou způsobit popálení rohovky oka, a to i při krátkodobém kontaktu. Při zapalování prskavek je proto důležité nemít je příliš blízko u obličeje a případně si i nasadit brýle, které oči chrání před případným zasažením.
  3. Popálení očí rozžhaveným olejem při lití olova nebo smažení kapra: I když jsou to běžné vánoční aktivity, mohou také představovat nebezpečí pro naše oči. Při lití olova nebo smažení kapra může dojít k prsknutí rozžhaveného oleje, který může oči závažně poškodit. Je proto důležité být obezřetný a nasadit brýle, které oči chrání před případným zasažením.
  4. Vypouštění pyrotechniky: Během silvestrovské noci hrozí nebezpečí poranění očí při manipulaci s pyrotechnikou nebo i při otevírání lahví šumivého vína. Pyrotechnika je nebezpečná zejména svou vysokou teplotou a vysokou rychlostí odletujících částí. Je důležité dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené na obalu a zdravý selský rozum. Při odpalování rachejtlí je důležité dbát na správnou vzdálenost, nedívat se zblízka do rachejtle a být obezřetný při padání popela. S lahví šumivého vína samozřejmě míříme někam, kde by nikoho neměl špunt zasáhnout.

V případě poranění oka je vždy nejlepší co nejdříve vyhledat očního lékaře, který rozhodne o nejvhodnější léčbě.

Co naopak nejlepšího pro zdraví svých očí můžete mezi svátky udělat je vyrazit do přírody na čerstvý vzduch, omezit umělé světlo obrazovek mobilů a monitorů, nebo si při čtení knihu dostatečně nasvítit, aby se oči zbytečně nenamáhaly.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky