Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

29.1.2021

Šedý zákal je onemocnění, které s věkem postihuje převážnou část populace. V České republice postihuje až půl milionu lidí. Ve věku nad 75 let se s ním potýká téměř každý – až 90 % z celkové populace. Méně známý je tzv. vrozený šedý zákal u novorozenců neboli kongenitální katarakta. 

Ve většině případů se člověk rodí s průhlednou nitrooční čočkou. K jejímu zakalení, neboli k šedému zákalu, dochází až ve vyšším věku. Stává se však, že se i miminko narodí se šedým zákalem. Nejčastěji je ovlivněn dědičnou vadou. Může k němu však dojít také v průběhu vývoje plodu v těhotenství vlivem užívání některých léků či prodělaných onemocnění matky. 

Diagnostikován bývá poměrně snadno během pravidelných prohlídek u lékaře. V České republice je nastaven tzv. celoplošný screening, který pomáhá vadu odhalit včas. Při posvícení do zdravého oka dítěte lékař vidí červený odraz sítnice. V případě miminek s podezřením na šedý zákal pak následují další vyšetření.

Důležitá je včasnost. Pro správný vývoj zraku je třeba šedý zákal chirurgicky odstranit. Čím dříve se tak stane, tím lepší jsou šance na kvalitní vidění dítěte. Tyto zákroky se nejčastěji provádějí na očních odděleních ve státních nemocnicích. Kongenitální katarakta je operována již u novorozenců a probíhá v celkové anestezii. Operativní řešení mívá velmi dobré výsledky. Někdy oftalmolog následně nastaví korekci zraku za pomoci brýlí či čoček.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky