Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

11.11.2022

Mezinárodní den nevidomých slavíme 13. listopadu. Připadl na den narození Valentina Haüy, francouzského pedagoga a vychovatele nevidomých dětí. Mimo jiné založil v Paříži první výchovný a vzdělávací ústav pro nevidomé. 

Na světě žije téměř 300 milionů lidí s těžkým postižením zraku, z toho asi 40 milionů lidí je zcela nevidomých. Na otázku: “Co vidí slepí?” nemáme jednotnou odpověď. Existují různé stupně slepoty. Záleží také na tom, zda člověk před oslepnutím viděl či ne. Tvrzení, že slepá osoba vidí černou je nesprávné. Protože osoba, která je slepá od narození nemá žádnou jinou zkušenost s čím by mohla srovnávat. Mnozí tvrdí, že se jedná spíše o nicotu. 

Lidé, kteří přišli o zrak v průběhu života mají různé zkušenosti. Někteří tvrdí, že vidí úplnou tmu, jako když jsou v jeskyni. Jiní vidí jiskry nebo zažívají vizuální halucinace, které mohou mít podobu rozpoznatelných tvarů a barev. Jiní zase dokáží vnímat světlo, rozpoznají, kdy jsou světla zapnutá nebo vypnutá. 

Život s jakýmkoliv zrakovým postižením je v mnoha ohledech složitější. Proto je důležité si uvědomovat a respektovat potřeby lidí se zrakovým postižením a snažit se jim ulehčit nesnadnou situaci. Na očních klinikách Gemini pomáháme zlepšovat kvalitu zraku tisícům pacientů ročně.

Několika desítkám se nám dokonce podařilo vrátit vidění po letech slepoty. Primář Pavel Stodůlka v roce 2004 uskutečnil jako jeden z prvních chirurgů na světě transplantaci endotelu metodou DMEK. Tato metoda je prováděna v ČR jen na několika málo pracovištích a také na klinice Gemini. Zákrok je ambulantní a bez potřeby celkové anestezie. Jedná se o transplantaci rohovky od dárce, kterou si klinika dodává v rámci vlastní tkáňové banky

Druhou metodou, jak lze lidem vrátit zrak, je implantace umělé rohovky, provádí se například u oka po těžkém poleptání chemikálií. Zákrok však není možné provést u lidí, kteří jsou slepí od narození ani u lidí, kteří oslepli následkem cukrovky nebo zeleného zákalu. Umělá rohovka totiž nedokáže pomoci pacientům, kteří mají poškozený zrakový nerv nebo sítnici.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky