Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

18.8.2023

Rozvoj v oblasti AI se týká i zdravotnictví. Lékaři už umělou inteligenci během své práce využívají, prozatím jako „pomocníka“, v budoucnu by ale část jejich práce mohla převzít. Jaký na to mají názor odborníci?

„V oblasti zdravotnictví bude vždy potřeba lidských zdrojů k poskytování péče, diagnostice a léčbě pacientů. Nicméně i do zdravotnictví umělá inteligence zasáhne zásadním způsobem. Navíc se předpokládá, že v blízké budoucnosti budou některé rutinní zákroky provádět roboti. V následujících letech lze také očekávat boom umělé inteligence v oblasti diagnostiky,“ říká Pavel Stodůlka, světově uznávaný oční chirurg a přednosta sítě očních klinik Gemini.

Technicko-vývojový ředitel oční kliniky Gemini Martin Šramka se k dané problematice vyjadřuje následovně: „Už nyní se umělá inteligence na některých předních pracovištích používá pro výběr nejvhodnější umělé nitrooční čočky, na našich klinikách takto AI využíváme už od roku 2018. V cestě AI jako náhradě lékaře jsme ještě hodně na začátku. Ve vzdálenější budoucnosti to ale vyloučit nelze.“

Na očních klinikách Gemini v současné době používáme umělou inteligenci konkrétně k vypočítávání přesné hodnoty umělých nitroočních čoček. Pro pacienty to v praxi znamená, že jim lékař dokáže navrhnout tu nejvhodnější variantu s maximální přesností. Všechny zákroky, jak například laserové odstranění dioptrií, tak operace šedého zákalu (neboli katarakty) se dosud neobejdou bez zkušeného chirurga. Naše lasery ovšem také využívají nejmodernější technologie – jednou z nich je takzvaný eye-tracking, kdy speciální program laseru hlídá i nekontrolovatelné pohyby oka. Pokud dojde vlivem nystagmu nebo nervozity k vychýlení, funkce eye-tracker další laserování dioptrií okamžitě zastaví.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky